Selecteer een pagina

Een kandidaat die voldoet, of een kandidaat die excelleert?

Harde competenties zoals opleiding en werkervaring zijn belangrijk, echter op zichzelf niet genoeg voor bijzondere prestaties. Daarvoor heb je mensen nodig die met passie in een organisatie aan de slag gaan.

Iedere recruiter is op zoek naar die “verschilmakers”. En daarvoor is Big Picture Recruitment® een onderscheidende en doeltreffende tool. Het geeft interne en externe recruiters namelijk meer inzicht in de gedrevenheid van kandidaten, om op die manier de verschilmakers er tussenuit te halen.

Big Picture Recruitment® is ontwikkeld door SilkBricks. SilkBricks maakt de collectieve ambitie van organisaties als geheel – èn de talenten en passies van medewerkers individueel – zichtbaar. Verschilmakers zijn mensen die het totaalplaatje van een organisatie en haar omgeving zien en die duurzaam handelen met een hoge mate van zelfbewustzijn. SilkBricks ziet de verbanden tussen deze (people) skills in haar data.

Big Picture Recruitment® is op deze data-analyse gebaseerd. De tool “herkent” mensen die een extra dosis gedrevenheid meebrengen, waardoor het optimale uit een team of organisatie wordt gehaald.

Een verschilmaker er tussenuit halen?

SilkBricks heeft een quickscan tool ontwikkeld, waarmee ervaren recruiters op eenvoudige wijze een dieper inzicht in kandidaten verkrijgen. De uitkomsten van de tool vormen een leidraad voor een verdiepend interview met kandidaten.

De tool is vaak complementair aan het ‘onderbuikgevoel’ van een recruiter, maar voorkomt juist ook persoonlijke valkuilen. Klopt het verhaal van de kandidaat? Past zijn of haar waardepatroon binnen de door mijn opdrachtgever/werkgever(geambieerde) organisatiecultuur?. Big Picture Recuitment® geeft een uiterst nuttig advies bij die cruciale vragen.

Meer weten?

Neem contact op met Steven de Lira, directeur van SilkBricks voor een inspirerend gesprek.

Download onze flyer.